Na svijetu ima preko 2.000 vrsta buva, a oni su veliki problem za većinu kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika, a još je veći problem jer mogu položiti i do 50 jaja dnevno. Oni su najčešći vanjski parazit, te kućnim ljubimcima, ali i ljudima mogu prenijeti bakterijske infekcije.

Zaštitite vaše ljubimce od buva na prirodan način

Priroda nam je pružila mnogo načina da se riješimo buva – dijelimo ih sa vama.

buce-buhe-pas

Buve vašem ljubimcu mogu biti izuzetno dosadne, ali i opasne.

1. Koristite ružmarin

Ružmarin sadrži vrlo moćne aktivne sastojke koji mogu pomoći u rješavnju buva.

Postupak:

Uzmite dvije šoljice ružmarinova lista i stavite ih u posudu sa 1 litrom vode. Kuhajte smjesu 30 minuta, a nakon toga procijedite tekućinu, te listove bacite. Pomiješajte tekućinu sa 4,5 litre tople vode. Namažite psa ovom tekućinom i pustite da se osuši na zraku – nemojte ispirati!

2. Koristite češljeve protiv buva

Češalj za buve je jedan od najučinkovitijih načina da ih se riješite. Za razliku od bilo kojeg drugog češlja, zubi češlja za buve su sitno razmaknuti. Kada je krzno vašeg ljubimca potpuno suvo, češaljite više puta i cijelo područje kože kako biste bili sigurni da ste se riješili sve zaraze.

Postupak:

Pripremite kantu sa vrućom vodom i sapunom za ispiranje češlja. Nabavite duboku kantu i napunite je do pola vodom koko biste spriječili da bilo koja od buha ”pobjegne”. U tu svrhu stavite i novine ispod vašeg ljubimca. Počnite od glave, vrata i ramena i onda prema leđima vašeg ljubimca i repu. Ispirajte češalj u sapunici kada vidite da na njemu nešto ima.

3. Napravite ogrlicu protiv buva

Uzmite fleksibilnu i podesivu ogrlicu i dodajte nekoliko kapi ulja čajevca u unutrašnjost. Prema Mayo Clinic, ulje čajevca se koristi lokalno za liječenje različitih vrsta infekcija i zaraza kao što su buve i dermatitis na vašem ljubimcu. Međutim, svakako koristite samo ulje na površini, ne stavljajte ga u vodu ili hranu za kućne ljubimce kako biste izbjegli trovanja.

Postupak:

Koristite s oprezom. Nemojte stavljati ulje čajevca na mačke. Mačke imaju sposobnost metabolizma eteričnih ulja, i bez obzira jesu li ga udisale, progutale ili upile kroz kožu, ulje čajevca može biti otrovno za njih. Koristite samo jednu kap na ogrlicu vašeg ljubimca. Ponovite sedmično.

Izvor: novi.ba