Pitate se zašto vaš pas grize ili liže šape? Niste sami. 

Zašto psi grizu šape? Da li postoji razlog za brigu? U dosta slučajeva ova pojava vezuje se za neke od zdravstvenih problema vašeg psa.

Zašto psi grizu šape?

Postoje razne razlozi zašto vaš pas grize ili opsesivno liže šape.  Hajde da prođemo kroz neke od njih:

Alergije

Psi, kao  i ljudi, imaju alergije. One su najčešće uzrok ovakvog ponašanja kod pasa.  Sastojci u hrani, faktori okruženja kao što su polen i plijesni te sezonske promjene mogu izazvati alergije kod psa. Vaš pas može takođe razviti dermatitis,  ako dođe u dodir sa hemikalijama iz sapuna, pesticidima  ili oštrim hemikalijama.

Suva koža

Zimski period  i klimatski uslovi bez mnogo vlage te nedovoljno masnih kiselina u hrani mogu prouzrokovati sušenje kože vašeg psa. U ovom slučaju pas će pokušati umiriti  suvu kožu lizanjem, grebanjem ili žvakanjem.

Anksioznost i depresija

Kada su psi uznemireni ili depresivni, oni imaju tendenciju da kompulsivno ližu ili grizu šape. Osjećaj anksioznosti može izvazvati odvajanje, nedostatak pravilnog vježbanja.

Bol

Provjerite da li je vaš pas povrijeđen. Psi su stalno u kontaktu sa zemljom i podom i lako mogu nesvjesno povrijediti šapicu. U tom slučaju lizanje šape je način da ublaži bol ili ukloni strano tijelo.

Paraziti

Paraziti poput krpelja, grinja mogu biti još jedan uzrok ovakvog ponašanja kod pasa. Dakle, samo zato što ne možete da vidite ljupke krivce ne znači da vaš pas nije napadnut od strane parazita.

zašto-psi-grizu-šape

Ako primjetite da vaš pas iznenada opsesivno liže ili grize šape, posjetite veterinara

Čak i neki ozbiljniji uzroci poput ciste, tumora, alergije i autoimunih bolesti mogu psa natjerati na iznenadno lizanje šapa. Ako primjetite da je vaš pas iznenada počeo da liže ili grize šapu na jednom mjestu (naročito ako je ovo pojava praćena “upaljenim mjestima”, krvarenjem ili gubitkom krzna) posjetite veterinara.

 

Prevedeno sa www.ceasersway.com