Zašto se psi i mačke ne vole? Psi i mačke kao da imaju urođenu mržnju jedni prema drugima i uglavnom među njima vlada vječito neprijateljstvo. Donosimo neke od razloga neprijateljstva.

Zašto se psi i mačke ne vole?

Ova uzajamna mržnja vjerovatno je nešto više od pukog predatorskog instinkta, jer su obje vrste životinja mesožderi. Donosimo neke od razloga neprijateljstva.

pas-mačka

Psi i mačke mogu da žive u harmoniji ako su okruženi pravom motivacijom.

Prvobitne borbe bile su oko hrane

Psi potiču od vukova, tako da kada dva psa priđu hrani, njihov prirodni čoporski instinkt im govori da bi jedan uvijek trebalo da se povuče ako oseti da je protivnik dominantniji. S druge strane, mačke su potomci predatora koji ne love u čoporima. Ovo znači da su mace opreznije kada prilaze hrani, ali i teško se povlače kada se jednom odluče na nju. Rezultat sastavljanja mačke i psa oko hrane nam je svima dobro poznat.

Njihove borbe su uglavnom bučne

Oba protivnika će pokušati da bukom uplaše drugog, bilo kroz lavež, režanje, šištanje, pljuvanje…

Da li su prirodni protivnici?

Ako im date šansu, većina pasa će ujesti malo, tek rođeno mače i pojuriti sve što trči (uključujući i mace). To znači da će majka mačka prirodno uvijek pokušati da uplaši psa kako bi ga spriječila da priđe mačićima – zbog toga ih možemo nazvati prirodnim neprijateljima.

Da li će se to nekada promijeniti?

I psi i mačke mogu da žive u harmoniji ako su okruženi pravom motivacijom. Dok odrastaju, štenci i mačići prolaze kroz takozvani “period socijalizacije“, gde se uče ponašanju. U ovom periodu uče da prepoznaju svoju majku, kako da ulaze u interakciju sa članovima svoje vrste, sa ljudima, ali i sa drugim vrstama. Tada će naučiti da žive u harmoniji, osim ako nije bilo većih incidenata. Ovaj period socijalizacije za štence traje od 5. do 12. nedelje, a kod maca od 4. do 8. nedelje. Mačka ili pas koji u ovom periodu doživi neprijatno iskustvo s drugom vrstom može da razvije mržnju koja će trajati zauvijek.

Izvor: b92.net/ljubimac