U svijetu postoji oko 2.800 različitih vrsta zmija, a taj broj se iz dana u dan mijenja. Međutim, ne mogu se sve vrste čuvati kao kućni ljubimci, a one koje se najčešće čuvaju potiču iz porodica Boaidea, Pythonidae i Colubridae.

Zmije koje se mogu čuvati kao kućni ljubimci

Porodica Boidae

1. Crvenorepa boa

Ova zmija može narasti i do tri metra, a njen životni vijek je čak 30 godina. Ova boa je poznata upravo po crvenim tačkama na kraju repa. Crvenorepa boa je porijeklom iz Brazila, živi u kišnim šumama. Boi je potreban prostor kako bi se kretala, mada se one osećaju sigurnije ako se sakriju ispod nečega.

Inače sve vrste zmija se veoma lako iskobeljaju iz svog skrovišta, tako da ukoliko čuvate zmiju u svom domu, morate dobro obezbejditi mjesto u kome se ona nalazi. S obzirom da crvenorepa boa dolazi iz tropskih predjela, održavanje vlažnosti je veoma bitno, kao i podešavanje temperature u terarijumima, koja mora biti oko 35 stepeni, dok ostatak rezervoara može biti na 26 stepeni.

Podloga u terarijumu mora biti laka za čišćenje, obzirom da zmije proizvode veliku količinu izmeta. Papirni ubrusi su pogodni za mlade boe, dok se za odrasle mogu koristiti i neki drugi prirodni materijali. Pjesak kao podloga nije prikladan za crvenorepe boe.

Crvenorepa boa se najčešće hrani miševima i pacovima, a kada poraste velikim pacovima i zečevima. Nemojte hraniti zmiju u kavezu jer će to povećati mogućnost da pomisli da ste i vi hrana pa da vas ujede. Mjesto na kojem je hranite bi trebalo da bude pokriveno peškirom, kako bi se zmija osjećala sigurnom dok jede.

2. Kenijska pješčana boa

Ova vrsta boe koja može da naraste do pola metra predstavlja jedinstvenu vrstu. Ona ukopava čitavo tijelo u pijesak dok joj je jedino glava vidljiva kako bi mogla da napadne plijen. One su obično najaktivnije u popodnevnim i večernjim časovima.

Imaju kratke repove, a njihova maksimalna dužina je oko metar. Najčešće su krem boje sa smeđim šarama.

Obzirom da su ove zmije male i da ne rastu puno, dovoljno im je oko 70 litara vode. Temperatura bi trebala da bude oko 30 stepeni, ali je potrebno da se napravi i malo hladnije mjesto, kako ne bi bilo previše toplo.

Iako im u imenu stoji pješčana, ove zmije se u većini slučajeva ne ukopavaju u pijesak. Najčešće su pronalažene u šumama, ispod drveća ili staništa nekih životinja gdje čekaju svoj plijen. Za lakše održavanje njegog staništa, koriste se reciklirani papiri, dok se pojedini vlasnici opredjeljuju za pijesak.

Odrasle pješčane boe bi trebalo da se hrane jednom nedeljno ili mjesečno, u zavisnosti koliko su gladne. Najčešće se hrane najsitnijim pacovima, koji se najčešće mogu naći zamrznuti. Koristite kliješta ili makaze da zmiji pokažete hranu, kako ne bi došlo do zabune da vas shvati kao obrok i uvijek je hranite u posebnom dijelu koji će služiti samo za to.

Porodica Pythonidae

1. Kraljevski piton

Ova zmija je ubjedljivo najpopularniji kućni ljubimac, a pritom je veoma smirena i poslušna.  Piton može da naraste do metar i po, a uglavnom živi i po nekoliko decenija.  U Evropi se ova vrsta pitona naziva kraljevski, dok je u Americi poznat pod nazivom “ball” piton,  jer se kao lopta sklupča kada je nervozan ili kada se oseća ugroženim, a u tom trenutku glava se nalazi u centru “klupka”. Ukoliko planirate da kupite kraljevskog pitona, tražite mlađeg, koji nema problema sa respiratornim organima i koji ima dobro zaobljeno tijelo.

Ovi pitoni nisu aktivne zmije, pa će kućište sa oko 100 litara biti dovoljno. Temperatura bi trebalo da bude do najviše 32 stepena tokom dana. Obavezna je ugradnja termometra koji će pratiti promjene temperature, jer ukoliko dođe do velikih promjena, zmija može da se razboli. Kraljevski piton se hrani isključivo miševima ili malim i srednjim pacovima i hrani se na svaku nedelju ili dvije. Mlade zmije bi trebalo hraniti na nedjelju dana sa manjim plijenom, dok kod starijih zmija ishrana ide na dvije nedelje i to sa sve većim plijenom. Kao i kod ostalih, preporučljivo je i da pitone kada im dajete hranu prebacujete u poseban kavez gdje će jesti. Može se desiti da pitoni odbijaju da jedu, ali ukoliko im se održava tjelesna težina, onda je sve u redu. Ukoliko postoji neka promjena kod zmije, najbolje bi bilo da konsultujete veterinara.

2. Burmanski piton

Spadaju u velike zmije koje mogu narasti i do šest metara, ali se i dalje mogu čuvati kao kućni ljubimci. Međutim, njihova veličina ih čini dosta skupim životinjama, ali i potencijalno opasnim, pa dobro razmislite da li ga želite za ljubimca. Burmanski piton nije pogodan za početnike, tako da ukoliko želite baš ovu zmiju morate se dobro raspitati i isplanirati njeno održavanje. Terarijum od oko 200 litara bi bio pogodan za mlađe pitone, ali kada zmija krene da raste biće neophodno veće kućište. Obzirom da su pitoni jaki i veoma lako mogu da pobjegnu, potrebno vam je jako dobro obezbjeđeno i prostrano kućište. Temperatura može dostići 31 stepen, a noću može pasti i do 27 stepeni.

Kod ove vrste pitona treba paziti da se ne prejedu, jer su ove zmije sklone gojaznosti. Hrane se miševima i pacovima, dok se većim zmijama daju i zečevi. Plijen ne smije biti veći od širine zmije. Što se tiče rukovanja i pomjeranja pitona, treba početi još dok je mala zmija. Ukoliko se piton omota oko vaše ruke, krenite da ga odmotavate počeći od repa. Kada zmija počne da raste dobro je da pored sebe imate još jednu osobu, koja će vam pomoći.

3. Zeleni piton

Ove zmijem mogu narasti i do dva metra, a inače su poznate po tome što vole da se sklupčaju oko grane drveta. Inače, ukoliko želite zelenog pitona, nemojte ući u prodavnicu i tražiti zelenu zmiju, jer se oni rađaju u narandžastoj, crvenoj, zlatnoj ili svijetlo žutoj boji sa prugama. Potrebne su godine da zeleni piton postane stvarno zelene boje.

Porodica Colubridae

1. Kraljevska i mliječna zmija

Ove dvije vrste zmija spadaju u pitome reptile, a boje i šare variraju u zavisnosti od podvrsta, mada se uglavnom mogu naći crvene sa crnim i bijelim prugama. Kraljevska i mliječna zmija se mogu naći u južnom dijelu Kanade, širom SAD-a, kao i u centralnim dijelovima Južne Amerike.

Mogu da dostignu dužinu i do 2 metra, a njihov životni vijek je oko 20 godina. U divljini se najčešće hrane drugim zmijama, gmizavcima, glodarima i pticama, a svoj plijen guše prije nego što ga pojedu.

Ukoliko planirate da kupite jednu od ovih zmija imajte u vidu da vam je potreban siguran i dobar kavez, jer se ove vrste mogu provući kroz mali prostor. Savjet je da svaka zmija ima svoj kavez, kako se ne bi pojele međusobno. Dok se male zmije mogu smjestiti u terarijum od 75 litara, većima je potrebno oko 200 litara.

Kao i kod ostalih gmizavaca, pružanje odgovarajuće temperature je veoma bitno za zdravlje zmije. Idealna temperatura za mliječne i kraljevske zmije je oko 30 stepeni tokom dana, sa padom na 23 stepena noću.

Ove vrste zmija se hrane miševima i malim pacovima, a generalno pravilo je da veličina hrane bude u širini zmije (ne računajući glavu zmije). Mlade zmije se mogu hraniti i do dva puta nedeljno, dok se za odrasle preporučuje obrok jednom nedeljno. Mliječne i kraljevske zmije tokom jeseni i zime manje jedu, što može biti dobro sve dok im se održava tjelesna težina.

Kada smjestite neku od ove dvije vrste zmija u vaš dom, pustite je da se malo prilagodi, pa onda krenite da pravite kontakt sa njom. U početku će zmija kada je uzmete u ruke vjerovatno pokušati da pobjegne, ali to ne bi trebalo dugo da traje. Ove zmije su “daviteljke” pa je vrlo moguće da vam se obavije oko ruke, a ukoliko dođe do toga, možete je slobodno razmotati, počev od repa.

2. Kukuruzna zmija

Ova vrsta je odličan izbor za početnike, poslušna je, lako se održava i jednostavna je za rukovanje. Kukuruzna zmija može dostići veličinu od jednog i po metra, a životni vijek iznosi oko 20 godina. Ove zmije su jeftine, ali imajte u vidu da će vam na održavanje otići dosta novca. Za kukuruznu zmiju potreban vam je terarijum od najviše 75 litara. Obzirom da zmije često vrše nuždu u vodi, neophodno je da se ta voda odmah očisti.

Kao i kod prethodnih, zmijama je veoma bitna temperatura, koja ne smijee da varira puno, pa je za kukuruznu zmiju idealna temperatura od 29 stepeni. Kukuruzne zmije su navikle na umjerenu klimu, tako da bi im tropske temperature smetale.

Što se tiče ishrane, ovim zmijama treba davati mrtve manje pacove i miševe. Mlade zmije se mogu hraniti nekoliko puta tokom nedelje, dok se za starije preporučuje obrok jednom u desetak dana.