Žutouha kornjača popularan je kućni ljubimac sa kojim u početku treba biti strpljiv, zbog njene plahe naravi.

Žutouha kornjača: Popularan kućni ljubimac

kornjača-žutouha-turtle

Žutouha kornjača je u mladosti plašljiva, a kasnije se privikne na prisustvo ljudi.

Žutouha kornjača autohtona je kornjača jugoistočnog dijela SAD-a, a u našim krajevima najčešći je gmaz – kućni ljubimac. Žutouha kornjača ima tijelo smeđezelene boje i maslinastu glavu sa žutim tačkama i trakama. Oklop žutouhe kornjače je sa gornje strane maslinastozelen, a sa donje strane je žut sa mrljama ili bez njih. Žutouha kornjača raste cijeli život. Prvih nekoliko godina raste intenzivnije i maksimalno naraste do 30 centimetara. Žutouhe kornjače žive dvadesetak godina.

Žutouha kornjača je u mladosti plašljiva, a kasnije se privikne na prisustvo ljudi. Stoga se nemojte čuditi, ako vas, ukoliko ju izvadite iz akvarijuma, počne pratiti po stanu i tražiti hranu. Žutouhe kornjače s vremenom možete pripitomiti, pa će vam dopustiti da je češkate, a da se ne sakrije u oklop.

Žutouhe kornjače biste trebali držati u prostranom akvarijumu ili terarijumu sa obaveznim suvim dijelom. Vodu je potrebno često mijenjati jer žutouha kornjača ima znatno veću količinu izmeta od npr. ribica. Temperatura vode u akvarijumu trebala bi biti oko 25 stepeni, a ako akvarijum ne držite na sunčevoj svjetlosti, nabavite posebne lampice i grijače, jer su žutouhe kornjače suptropska vrsta i uslovi im moraju biti što sličniji prirodnima.

Za hraniti žutouhe kornjače možete nabaviti gotovu hranu za kornjače ili je hranite pretežno ribom i mesom, a kasnije je više hranite voćem i povrćem. Većina bolesti žutouhih kornjača uzrokovane su neprikladnim smještajem ili hranom. Najčešća bolest žutouhih kornjača je hipovitaminoza i javlja se ako žutouhu kornjaču hranite isključivo kupovnim račićima.

Izvor: zivotistil.rtl.hr/zivotinjski-svijet